Om veiligheid te verbeteren of te kunnen sturen hebben organisaties veiligheidsconcepten nodig. In dit onderzoek definiëren we veiligheidsconcepten als concepten en benaderingen om veiligheid te managen. Dit omvat niet fysieke en organisatorische maatregelen om gevaren rechtstreeks te beheersen of risico’s te verminderen. Veiligheidsconcepten geven managers en anderen binnen de organisatie min of meer coherente richtlijnen hoe met bepaalde problemen omgegaan kan worden. Voorbeelden van veiligheidsconcepten zijn bijvoorbeeld veiligheidscultuur, analyse van basisoorzaken, melding van bijna-ongevallen of psychologische veiligheid.
Dit onderzoek kijkt naar de factoren die invloed hebben op het aannemen en toepassen van bepaalde veiligheidsconcepten door organisaties en veiligheidsprofessionals. Voor Nederlandse respondenten kijkt het onderzoek bovendien naar de invloed van de beleidswijziging met betrekking tot het zelf onderzoeken van ernstige arbeidsongevallen.
Invulinstructie: lees zorgvuldig de vraag en de verschillende alternatieven en bedenk hoe dit van toepassing kan zijn op uw situatie en hoe u in dergelijke situaties zou reageren. Het kan helpen om u een relevant veiligheidsconcept, zoals een van de bovengenoemde voorbeelden, voor te stellen. Kies het antwoord dat het beste overeenkomt met uw perceptie van uw huidige situatie. Er bestaan geen juiste of onjuiste antwoorden, het is belangrijk dat u zo goed mogelijk uw situatie weergeeft.
Op het einde van de vragenlijst heeft u de mogelijkheid om uw e-mailadres achter te laten. Dit kunt u gebruiken om:
- Deel te nemen aan de trekking van een van 15 boeken.
- Om geïnformeerd te worden als resultaten van dit onderzoeken worden gepubliceerd.
- U bereid bent om eventueel deel te nemen aan een follow-up interview over sommige onderwerpen van deze vragenlijst.
Privacy notitie: Uw e-mailadres en andere gegevens worden niet voor andere doeleinden dan de hierboven genoemde gebruikt. Alle gegevens worden opgeslagen op servers van de Open Universiteit waartoe uitsluitend de onderzoekers toegang hebben. Alle persoonsgegevens worden verwerkt in lijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR). De Open Universiteit is de verwerkingsverantwoordelijke. Zie ook de OU privacy disclaimer.
Bedankt dat u wilt bijdragen aan dit onderzoek. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 25 tot 30 minuten.
Voor verdere vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met de leidende onderzoeker, Carsten Busch.